Saltar a continguts

Consell de Cohesió i Serveis Socials

Navegació

Menú principal

Cursos i jornades

18/09/2017
XII Fòrum Interxarxes

Pares, mares, mestres i altres professionals: Interlocutors vàlids per a la infància del segle XXI 

Consulta el cartell Ampliar imatge

Si com a punt de partida prenem la definició d’infant com algú que arriba al món amb un tresor el mapa del qual encara no ha estat escrit, hem de plantejar-nos quins efectes està produint el tractament que venim donant a la infància. Sabem que la manera com ens posicionem davant de l’altre que ens demana, ens mostra o ens consulta, ja condiciona la resta de la partida que juguem amb ell. De vegades optem per la resposta estàndard, com si a tothom li passés el mateix, reduint-ho al seu comportament. Altres vegades actuem de manera autoritària donant per fet que sabem qui és aquest nen o nena tan sols posant una etiqueta diagnòstica o incloure’ls en un protocol prêt-à-porter. De vegades fins i tot els reduïm al seu estatut legal i ens referim a ells com “menors” en lloc de nen o nena.

D’altra banda, ja fa un temps que els adults no estem sols davant de la infància. Tenim un competidor molt present i poderós: l’altre digital, aquest entramat de xarxes socials, gadgets electrònics i fantasies lúdiques que constitueix una altra realitat, paral·lela i que avança donant grans gambades.

Totes aquestes qüestions, amb les que ens hem trobat, ens comprometen a prendre’ns molt seriosament que la infància del segle XXI ens planteja cruïlles per a les quals no tenim escrita la resposta. Afortunadament, ja que això permetrà als nens i les nenes d’aquest segle posar en joc les seves invencions, les maneres pròpies d’habitar el món, crear i satisfer-se, perquè això que ells aporten entri en conversa amb les nostres “tradicions”que, al cap i a la fi, també van ser invencions en el seu temps.

La pregunta amb que animem a la participació en aquest nou Fòrum, reflex de la feina que hem fet aquest curs, és alhora una manera de mantenir oberta la reflexió per seguir preguntant-nos com és la infància del segle XXI i com seguir fent-nos càrrec, com a adults, de les nenes i dels nens que hem portat al món.

Divendres, 20 d’octubre de 2017, de 9 a 14 h.
Espai Francesca Bonnemaison.

C. Sant Pere més baix, 7  –  Barcelona

Enllaç:  web interxarxes