Saltar a continguts

Consell de Cohesió i Serveis Socials

Navegació

Menú principal

Notícies del CCSS

15/07/2014
El Grup 2, sobre pobresa i exclusió social, es reuneix amb representants de l’Associació Dentistes Solidaris de Girona

 

Imatge de complement

El passat dimecres 9 de juliol va tenir lloc la reunió programada el Grup 2, sobre pobresa i exclusió social (grup que es centra, particularment, en els efectes que pateixen les famílies amb menors).

La reunió va tenir una primera part més tècnica en la qual els participants varen seguir repassant el mapa de necessitats i recursos que s’ha anat treballant al llarg dels últims mesos,  amb l’objectiu de recollir i destacar noves propostes i recomanacions en temes de pobresa per portar al plenari del proper dia 22 de juliol.  

Un dels objectius del grup, com a observatori de necessitats i generador de propostes en relació a la pobresa i la exclusió, és el de conèixer iniciatives, projectes, serveis i, en definitiva, recursos de ciutat que lluitin per minimitzar els efectes de la pobresa i la exclusió social. Aquest coneixement i contacte permet anar desenvolupament més acuradament el mapa de recursos i anar teixint contactes i possibles col·laboracions entre els agents.

És per això que es va convidar a representants de l’Associació Dentistes Solidaris de Girona juntament amb una Dra. odontopediatra treballadora d’atenció primària de l’ICS i vinculada a l’Associació. Les representants varen fer un resum de les dades bàsiques d’atenció i de la manera com s’organitza l’entitat. Tots els pacients són adults que venen derivats dels CAP. També varen fer una valoració sobre el increment dels casos d’infants amb problemes buco-dentals els últims anys (detectats als CAP), lligats sobretot a la falta d’hàbits d’higiene. En aquest sentit, varen explicar a les entitats els programes de prevenció i promoció de salut dental a les escoles que impulsen els CAP, alguns dels quals s’impulsen coordinadament amb l’EMPSA.

D’aquí es va fer referència a possibilitat que bona part dels programes de prevenció i promoció de la salut bucodental que s’imparteixen a les escolen puguin tenir lloc també als Centres Oberts o d’altres espais socioeducatius extraescolars. També varen destacar el fet que cal informar més i recordar a les famílies del dret a les revisions i intervencions gratuïtes anuals que tenen els infants de 7-14 anys als CAP i que són molt necessàries de cara a la prevenció de futurs danys majors (en molts casos famílies no utilitzen aquest servei fins que tenen ja el problema, i després no sempre es pot atendre gratuïtament).

Pel què fa la demanda, cal ressaltar que l’entitat solidària ha pogut anar atenent el volum de demanda de les derivacions tot i el reduït nombre de professionals que treballen de franc (18) i el nombre limitat de mitjans tècnics. També es va fa saber que el proper curs podran tornar a obrir llistes de pacients.

Finament la reunió va concloure amb un torn obert de paraules de tots els assistents, on es van intercanviar opinions i es va destacar la feina que cal seguir fent i la importància fonamental que té prevenció en temes de salut en la feina socioeducativa de tots els professionals del món social.