Saltar a continguts

Consell de Cohesió i Serveis Socials

Navegació

Menú principal

3r debat

Imatge de complement

La salut de la població està influenciada per múltiples factors. De fet, s’es­tima que el 80% dels determinants de la salut són aliens al sistema sani­tari i és per això que bona part de les desigualtats en salut deriven de les desigualtats socials. L’empitjorament dels determinants socials, especial­ment l’atur i el risc de pobresa, suposa doncs un dels riscos més rellevants per a la salut.

Els resultats de l’informe del 2014 “Efectes de la crisi econòmica en la salut de la població de Catalunya”, elaborat per la Generalitat, evidencien com l’empitjorament de les condi­cions socioeconòmiqes de la població catalana, amb un augment de l’atur i de les desigualtats socials i pitjors condicions de vida i d’habitatge, s’han associat amb pitjors indicadors de salut mental i física.

L’acumulació de factors d’exclusió prolongats en el temps està minvant, a més de la salut física, l’estat mental i emocional. Nombrosos estudis han investigat la relació entre les dificultats econòmiques i els trastorns relacionats amb l’estat d’ànim, l’ansietat, l’alcohol i els trastorn alimentaris. Per tant, seria previsible, en el context de crisi econòmica, un augment de trastorns mentals, situacions d’estrès, addiccions o depressió, la qual cosa incrementaria el risc de viure situacions de conflicte social i aïllament. Però, fins a quin punt?

Imatge de complement
Link