Saltar a continguts

Consell de Cohesió i Serveis Socials

Navegació

Menú principal

L'Entitat del mes

Imatge de complement Ampliar imatge
Anna Lara - Associació Comunitària Anti Sida de Girona-ACAS.
“El VIH/Sida és una malaltia que pot afectar a tothom, independentment del seu estatus o posició social”

Psicòloga
ACAS Girona

L’associació es va crear a l’any 1990 i actualment té la seu central a Girona,  una seu a Sant Feliu de Guíxols i una a Figueres.

7 treballadors/es

L’any 2014 s’han atès a més de 1.900 en la modalitat d’atenció directa, i 4.510 joves han participat en alguna de les activitats preventives. De forma indirecta, s’ha arribat a moltes més persones a través de campanyes i taules informatives realitzades a diferents llocs de la província.

 

-----------------------------------------------------------------

 

1- Defineix la vostra entitat amb 1 frase

L’ ACAS és una ONG que treballa per donar resposta a les necessitats de les persones afectades pel VIH/Sida i al seu entorn.

2- Quins serveis oferiu?

Els nostres serveis es divideixen en tres àrees: Acolliment i atenció, amb els programes d’atenció telefònica; el d’ assessorament social, mèdic i jurídic; el d’atenció psicològica; el d’acompanyament a hospital i a domicili i el d’atenció a persones afectades pel VIH.

A l’àrea de Prevenció hi trobem els programes de prevenció dirigits a joves (tallers, xerrades, consultes...) i els programes dirigits a col·lectius específics: treballadors/es del sexe comercial, immigrants, persones usuàries de drogues, persones homosexuals, interns/es de centres penitenciaris i finalment el programa de prova ràpida.  La última és l’àrea d’Estudi i hi trobem el centre documental i la col·laboració amb la Universitat de Girona acollint a estudiants de practicum.

3- Com a entitat heu patit o patiu la crisi econòmica? En què la patiu més?

Som una entitat que depenem de subvencions. El retard en el pagament d’aquestes fa que sovint els i les treballadores estiguem mesos sense cobrar la nòmina i que haguem de reestructurar i ajustar algun dels nostres programes. La crisi també ens va ha obligar fa dos anys a tancar la nostra seu de la Garrotxa.

4- Quin és l’abast del problema del VIH/SIDA a Girona i , per extensió, a les comarques gironines? Podem afirmar que avui el VIH/SIDA ja no és un problema  social, com ho va ser 20 anys enrere ?

En aquests moments l’ infecció per VIH/Sida no representa el mateix problema social que fa 20 anys, però encara apareixen noves infeccions diàriament. El 2013 es van diagnosticar 754 noves infeccions a Catalunya, de les quals 50 eren de la província de Girona.

Des del 2001 fins al 2014 s’ han diagnosticat a la província de Girona 976 noves infeccions de VIH/SIDA, per tant no estem davant un problema solucionat i hem de continuar treballant en la prevenció, sense baixar la guàrdia.

5- Podem parlar d’uns perfils o col·lectius majoritàriament i directament afectats, com, per exemple, els treballadors/es sexuals o els/les drogodependents?

Es podria pensar que el VIH/Sida va lligat amb uns perfils concrets o que està relacionat amb certs hàbits que duen a terme les persones. Actualment, però, el VIH/Sida és una malaltia que pot afectar a tothom, independentment del seu estatus o posició social.

6- Com els afecta encara l’estigma de la malaltia?

Malauradament encara avui el VIH/sida provoca rebuig i discriminació fruit de la por i la desconeixença. És veritat que hem avançat com a societat i que s’han fet lleis i polítiques per evitar la discriminació, però hem de dir que aquesta segueix molt present en la nostra societat. És fàcil que s’etiqueti o jutgi a una persona infectada pel VIH, fet que no és tan freqüent en altres malalties.

7- Creus que els efectes derivats de la crisi econòmica i l’augment de les persones que es troben en situació d’exclusió social poden fer augmentar d’alguna manera el risc de contagi del VIH/SIDA així com les dificultats dels afectats per accedir als tractaments?

Sí, ja que pot dificultar l’accés als mètodes preventius i pot incidir en la salut de les persones.  Pel que fa al tractament, per ara, es garanteix l’accés a la medicació tot i que els serveis dirigits a les persones afectades pel VIH també es ressenten per la crisi. Un exemple són les entitats com la nostra, algunes de les quals han hagut de tancar, i per tant han deixat als seus usuaris sense els serveis que els hi oferien.

8- Com entens el concepte de cohesió social? Com valores aquesta cohesió a la ciutat de Girona?

La cohesió social permet fer front a reptes i problemàtiques que de forma individual difícilment podríem afrontar. Activa nous recursos i permet intercanviar-ne d’altres. El treball en xarxa i la coordinació amb diferents agents que portem a terme al territori és una de les premisses que guia el nostre treball del dia a dia.